czwartek, 2 lutego 2012

Cukier kandyzowany

Często można spotkać opinie, jakoby słodzenie herbaty miało psuć jej smak. Nic bardziej mylnego! Jeśli tylko użyć odpowiedniego cukru, albo miodu, możemy wspaniale podkreślić smak herbaty oraz wydobyć głębię smaku.

Cukier kandyzowany wspaniale nadaje się do słodzenia przede wszystkim herbat czarnych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby używać go do słodzenia innych herbat.

Brązowego zabarwienia cukier ten nabiera podczas długotrwałego podgrzewania wysokogatunkowego roztworu cukru. Ulega on karmelizacji uzyskując jednocześnie charakterystyczny kolor i karmelowy posmak. Po podgrzaniu roztwór schładzany jest na gładkiej powierzchni płyty, na której osadza się on grubymi oraz krystalicznymi warstwami. W ten właśnie sposób powstaje najlepszy cukier kandyzowany.

5 komentarzy:

  1. Ja tam lubię jeść cukier kandyzowany jako przekąskę ;) Ale do herbaty też jest dobry.

    OdpowiedzUsuń
  2. slodyczy w zyciu nigdy za wiele hehhe

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna opcja zamiast białego cukru. Ma lekko karmelowy posmak jak dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. ladnie wyglada ten wasz cukier kandyzowany
    jak bursztyny znad baltyku huahuahua ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. To dobra opcja, którą można zastąpić tradycyjny, biały cukier. Jak dla mnie bomba. :)

    OdpowiedzUsuń