wtorek, 29 maja 2012

Zielona herbata

Zielona herbata to najstarszy, bo liczący sobie ponad 5000 lat oraz najpopularniejszy napój w krajach azjatyckich, szczególnie w Chinach, Japonii, Wietnamie, a nawet Gruzji. Dużą popularnością herbata ta cieszy się również w krajach islamskich, jako że Koran zabrania picia napojów fermentowanych (zielona herbata należy do grupy herbat niefermentowanych, natomiast wszystkie inne rodzaje herbaty różnią się między sobą właśnie stopniem fermentacji liści) oraz w kręgu kultury żydowskiej, gdzie uważana jest za koszerną. W Europie napar z zielonej herbaty nie jest aż tak bardzo lubiany i ceniony ze względu na swój gorzkawy, ziołowy posmak. Obecnie jednak w związku z nastaniem mody na zdrową żywność i medycynę naturalną zielona herbata, która posiada wiele właściwości leczniczych – m.in. chroni przed zawałem serca, stymuluje krążenie, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowań na raka, wzmacnia zęby i kości, reguluje procesy trawienne, pomaga w koncentracji, działa pobudzająco i odprężająco – zaczyna być doceniana także przez Europejczyków. Produkcja Wszystkie spośród sześciu głównych rodzajów herbat pochodzą z tego samego gatunku rośliny herbacianej, a różnią się jedynie metodą i stopniem przetworzenia. Aby otrzymać herbatę zieloną, podczas produkcji świeżo zebrane liście pozostawia się do przeschnięcia i poddaje obróbce cieplnej, co powstrzymuje fermentację. Następnie zwija się je ręcznie i suszy w ciepłym powietrzu. Dzięki zastosowaniu takiej obróbki, liście zachowują zielony kolor, aromat najbardziej zbliżony do naturalnego, a także dużo większą zawartość witaminy C niż inne rodzaje herbat. Przyrządzanie

zielona herbata
Dzięki zastosowaniu odpowiedniej technologii produkcji, liście tej niefermentowanej herbaty pozostają zielone oraz zachowują prawie wszystkie właściwości lecznicze świeżych liści herbacianych. Dobrze przyrządzony napar z zielonej herbaty ma żółtozielony kolor, jest niezwykle aromatyczny, ma delikatny, ziołowy smak zawierający w sobie jednocześnie nuty słodkie i gorzkie. Przy parzeniu każdego rodzaju herbaty, tak więc i zielonej, najważniejsze jest to, aby pamiętać o zastosowaniu starej, chińskiej reguły, która mówi że „…herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”. Dlatego też należy zwracać szczególną uwagę na jakość wody (najlepsza jest źródlana lub przefiltrowana), ilość wsypywanych do czajniczka liści, temperaturę wody i czas parzenia. Aby przygotować wyśmienitą herbatę zieloną, należy pamiętać o tym, że nie parzy jej się wrzątkiem tak jak herbaty czarne i czerwone, lecz przegotowaną wodą o temperaturze 60-85ºC. Mocniejsze gatunki zielonej herbaty, mające zdecydowany smak, zalewa się wodą o temperaturze 75-90ºC, natomiast te delikatniejsze wodą od 60-75ºC. Zalanie tego rodzaju herbaty wrzątkiem powoduje, że napar staje się żółtawy i mętny oraz gorzki i cierpki w smaku. Zieloną herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Trzeba jednak pamiętać o głównej zasadzie przyrządzania naparu herbacianego, która mówi, że herbata parzona do 3 minut posiada właściwości pobudzające, natomiast ta parzona ponad 3 minuty działa relaksująco. Jeśli chodzi o ilość herbacianych liści potrzebnych do przygotowania dobrego napoju to przyjmuje się, że na jedną filiżankę wsypujemy ich tyle, ile zmieści się na małej łyżeczce. Zielona herbata to najpopularniejszy w Chinach i na Tajwanie rodzaj napoju. Produkuje się go tam i spożywa znacznie więcej niż w jakimkolwiek innym zakątku świata. Ta grupa herbat obejmuje również największą ilość gatunków, różniących się między sobą zarówno wyglądem zewnętrznym, jak i smakiem, aromatem czy jakością. Część z nich jest aromatyzowana, głównie kwiatami jaśminu i lotosu, co jeszcze zwiększa ilość dostępnych gatunków i ich różnorodność. Obecnie na świecie wytwarza się rocznie około 600 000 ton zielonej herbaty, z czego około 75% w Chinach, co czyni z Kraju Środka potentata w dziedzinie produkcji tego rodzaju herbaty. Chińska herbata eksportowana jest do ponad 80 państw na całym świecie. Głównymi importerami są Maroko, kraje byłej Wspólnoty Niepodległych Państw, Japonia i USA.

1 komentarz: