Cha-no-yu, japońska ceremonia herbaty, która wywarła tak wielki wpływ
na całą kulturę tego kraju, zagościła w nim dzięki mnichom Zen, którzy
łączyli ją z ideałami buddyjskiej filozofii. Ogromne znaczenie mają nie
tylko wygląd pomieszczenia,w którym ma ona miejsce, ceramika i inne
akcesoria lecz również odpowiednie zachowanie wszystkich uczestników.
Istnieją także specjalne budynki służące tylko i wyłącznie do
odprawiania ceremonii herbaty zwane "Sukiya". Są to małe domki pokryte
słomą, z reguły usytuowane w zacisznym kącie japońskiego ogrodu. Jest on
bardzo skromnie urządzony - znajdują się tam tylko rzeczy absolutnie
niezbędne.
Początkowo goście gromadzeni są w osobnym pomieszczeniu zwanym
"Yoritsuki". W tym czasie gospodarz ("dora") przygotowuje początek
ceremonii. Następnie gości zaprasza się na drobną przekąskę ("kaiseki"),
po czym następuje przerwa ("nakadashi"). Po tej przerwie rozpoczyna się
właściwa ceremonia. Matchę
ubija się w miseczkach specjalną bambusową trzepaczką, aż do momentu
gdy piana osiągnie odpowiednią wysokość. Rozpoczynając od gospodarza
miseczka wędruje od gościa do gościa. Ostatnia osoba w tym łańcuszku
jest jednak nie mniej ważna jak pierwsza - jej zadaniem jest dokładne
oczyszczenie i osuszenie zarówno miseczki jak i pozostałych narzędzi. Ta
osoba nazywana jest "tsume".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz