Większość tego typu herbat pochodzi z Chin (prowincje: Anhui,
Jiangsu, Zhejiang, Jiangxi oraz Hunan) lub z Japonii (środkowa część
wyspy Honsiu oraz wyspa Kiusiu).
- Bancha
- Pochodzi z Japonii, ma długie, płaskie liście. W kraju pochodzenia pita jest często do posiłków. Najczęściej zbierana podczas drugiego (letniego) lub nawet trzeciego (jesiennego) zbioru. Ta późniejsza ma jeszcze większe liście, ale ten sam smak.
- Chun Mee
- Herbata o drobnych, pozwijanych liściach przez Chińczyków nazywana w dosłownym tłumaczeniu "piękne brwi". Posiada cierpki smak. Jedna z najbardziej znanych zielonych herbat.
- Genmaicha
- Jest to mieszanka Senchy z prażonym ryżem i kukurydzą. Posiada przyjemny zapach i smak, często pita w Japonii do posiłków.
- Gunpowder Temple of Heaven
- Jest to herbata o lisciach charakterystycznie pozwijanych w kulki przypominające proch strzelniczy, skąd też jej nazwa (dosłownie angielskie "gunpowder" oznacza właśnie proch strzelniczy). Podczas zaparzania rozwijają się one do postaci pełnych liści.
- Gyokuro
- Uważana za najlepszą zieloną herbatę świata. Pochodzi z Japonii. Ma liście większe od Senchy, jest od niej mocniejsza i mniej gorzka. Zarezerwowana dla specjalnych gości, podaje się do niej małe słodkie ciasteczka.
- Japan Kokeicha
- Pochodzi z Japonii i jest najczęściej używanym gatunkiem podczas słynnej ceremonii herbaty. Ma ziołowo-owocowy posmak.
- Matcha
- Słynna japońska herbata proszkowana. Produkowana w rejonie Uji i Shiznoka. Jej delikatne listki pochodzą z krzewów rosnących w cieniu. Przygotowywana w taki sam sposób jak każda inna zielona herbata, z tym że na końcu zostaje jeszcze zmielona. Matcha zajmuje istotne miejsce w japońskiej kulturze; zasady jej przygotowania są bardzo rygorystyczne - proszek należy ubić bambusową trzepaczką w taki sposób aby otrzymana piana miała odpowiednią wysokość i szpinakowatą konsystencję. W Europie zyskuje ostatnimi czasy coraz większą rzeszę miłośników.
- Mu Dan
- Inaczej zwana herbacianą peonią .Jest to bardzo osobliwa chińska zielona herbata - prawdziwy rarytas; ręcznie splątana cieniutką niteczką tak aby całość przypominała swoim kształtem różę. Jedną sztukę można zaparzać nawet pięć razy, każdy napar będzie miał wprawdzie trochę inny smak, ale wszystkie będę na pewno bardzo smaczne. Co nietypowe jak dla zielonej herbaty może być naciągana tak długo jak tylko chcemy i nie stanie się gorzka.
- Sencha
- Jest najbarziej znaną herbatą japońskią, bardzo często pita tam
zarówno do posiłków jak i przy specjalnych okazjach (oczywiście wtedy
używa się Senchy wyższej jakości). Ma dosyć duże prasowane, liście i
lekko ziołowy, goryczkowaty posmak; nie jest jednak aż tak gorzka jak
chińska Chun Mee. Najwyższej jakości Sencha (Wazawa) rośnie na południu
kraju i jest zbierana na początku maja.
W Polsce można równie często kupić tak samo smaczną Senchę z Tajwanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz