poniedziałek, 29 lipca 2013

Klasyczna czarna herbata

Z całą pewnością jest to najbardziej rozpowszechniony w Europie rodzaj herbaty. Jest bardzo chętnie pita zarówno w wersji "czystej" jak i aromatyzowanej. Pomysłów na odmienienie smaku czarnej herbaty jest nieskończenie wiele; możemy opierać się na starych wypróbowanych mieszankach jak na przykład popularny Earl Grey lub też eksperymentować z zupełnie nowymi wariantami.
Herbata czarna przechodzi przez wszystkie etapy produkcji łącznie z fermentacją. Wytwarzana jest z jednej z dwóch odmian krzewu herbacianego - Thea sinensis (chińska) lub tez uprawiana w Indiach Thea assamica.
Największymi jej producentami są Chiny oraz Indie.
Najpopularniejsze gatunki to:

  • Chiny
    • Yunnan - z prowincji o tej samej nazwie
    • Keemun - z prowincji Anhui
    • herbaty "wędzone" z prowincji Fujian. Są tam produkowane od XVII wieku. Początkowo do przyspieszania suszenia używano drewna sosnowego, obecnie suszy się tego typu herbaty na świerku.
  • Indie - są to przede wszystkim plantacje założone przez angielskich kolonizatorów.
    • Assam (Thea assamica) - pochodzi z rejonu o tej samej nazwie, położonego na wyżynnym terenie w dolinie Bramaputry. Jest to zarazem największy obszar uprawy herbaty na świecie. Znana herbata Assam zyskała ogromną popularność sama w sobie jak i również jako podstawowy składnik wielu mieszanek.
    • Dooars i Jilgiri - dwa ważne regiony położone na zachód od Assam, produkują podobne w smaku herbaty lecz są one nieco mniej znane.
    • Darjeeling - bardzo znana odmiana powolnie rosnącej Thea sinensis uprawiana na dużych wysokościach.
  • Ceylon - to także uprawa założona przez Europejczyków po tym jak nie powiodła się im tutaj produkcja kawy. Pionierem u tej dziedzinie był James Taylor. Najlepsza cejlońska herbata to ta, która rośnie na najwyżej położonych terenach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz